Dag 39 – Sacramento – capitooltour

pheauteaux. Ik heb me nog geen enkele keer onveilig gevoeld in de VS. Soms leek het wel even beangstigend maar ik heb mezelf niet in een bedreigende situatie kunnen betrappen. Vandaag zijn we Sacramento, de hoofdstad van Californië ingekomen.

Het ontbijt was weer van de bekende Holiday Inn Express kwaliteit. Hierna gingen we Sacramento in en kwamen we langs het eerste gouverneurshuis. Op naar het capitool, van waaruit de staat Californië wordt bestuurd. Sacramento lijkt hierdoor een beetje op Washington DC (het capitool is ook een ) maar de stad is een stuk boeiender. Hier hadden we een leuk praatje bij de ingang met de mensen van de receptie. Die zeiden dat we even bij de guard moesten vragen of we bij de wachtkamer voor de gouveneur naar binnen mochten. Dit heb ik natuurlijk gedaan ondanks dat ie er intimiderend uitzag, maar helaas was het vandaag alleen ontvangst van gasten dus mochten we er niet in. Wat we nog steeds niet weten is waarom vandaag 3 november overal de vlaggen half-stok hingen.

We hebben een rondleiding gekregen in de capitol van een enthousiaste oudere kerel. Wij dachten dat de tour voornamelijk zou gaan over Sacramento, maar bij hem kwam de hele onstaans + politieke geschiedenis van Californië en Sacramento aan bod. Hij begon met de geschiedenis van de staat toen het nog geen staat was en het land door de Spanjaarden werd ontdekt en geclaimed (doordat de Russen dreigden vanuit Alaska meer het zuiden van Amerika in te trekken naar de vruchtbare grond). Sacramento lag op de kruising van een belangrijke rivier met belangrijke wegen naar SF en was neutraler dan SF zelf, zodoende werd het de hoofdstad. Zo verder vertelde hij ook veel wat we herkenden van onze tour in San Francisco. De Gold Rush, de aardbeving in San Francisco in 1906. Ook liet hij weer merken dat de staat in feite tot begin 20e eeuw in handen was van de Railroad companies. Toen kwam er (eindelijk) een wet die een einde maakte aan hun macht.

Hij vertelde ook over de shift van het noorden van Californië (San Francisco) als machtscentrum naar het zuiden van Californië (Los Angeles). Er wonen 38 miljoen mensen in Californië, wat tevens de 7e economie van de wereld is als je het als apart land beschouwd, vooral door Silicon Valley en bedrijvigheid waaronder Hollywood in en om Los Angeles. Hij en een stelletje uit Florida waren onder de indruk toen we vertelden dat Nederland de vierde grootste investeerder in Californië is en 75,000 banen heeft gecreeërd. We zijn ook in de 2e kamer van Californië geweest (heb ik ook een foto van gemaakt). Deze kamer is later ook nagebouwd in Texas, maar daar nét iets groter. Toen zijn verhaal over het politieke stelsel van de staat ging kwam ook wederom Nederland weer ten sprake. Hij verbaasde ons met zijn kennis over Nederland. Als laatste vertelde hij wat over de laatste gouveneurs van Californië (beginnende met acht jaar Ronald Reagan). De verkiezingen waren net gisteren geweest (van o.a. de Senaat en een aantal propositions); de benodigde 2/3e meerderheid in het parlement is nu niet meer nodig: een meerderheid van stemmen is genoeg om een besluit te nemen. Hij vond dit een goede kans om eindelijk is een paar langlopende problemen aan te pakken, en dat Johan, Thomas en ik de politiek van de VS hebben onderzocht hielp ermee dat we alles goed konden volgen en zelf onze mening konden geven.

We zijn na de lange maar erg leuke tour naar het oude, gerestaureerde gedeelte van de stad gelopen. Hier was dus Sacramento nagebouwd hoe het er in de Wild West jaren uitzag, compleet met treinen en stoomboot. Grappig om te zien was een standbeeld van een ruiter van de Pony Express, maar door alle souvenirshops was het totaalplaatje ietwat kitscherig. Toen we langs een waterkunstwerk liepen merkten we weer hoe erg het water overal naar chloor stinkt.. hoe ze die geur kunnen uitstaan is mij een vraag. Blijkbaar went het op een gegeven moment.

‘s Avonds hebben we bij The Old Spaghetti Factory gegeten. Dit ziet er uit als een eetfabriek, de sfeer was relaxt en het eten was best goed en had een goede prijs. Ik had hier een lekkere spinazietortellini. Omdat Johan niet had gezien dat bij het hoofdgerecht ook een voorgerecht zat, had hij een soup én een salade, dat was net iets teveel van het goede. Eenmaal terug in het hotel hebben we nog wat geblogd, en Oh Oh Cherso gekeken.

Nog even een ander onderwerp: het mooie van Amerika: hoe pauper je er ook bij loopt, er zijn altijd mensen nog meer shabby dan jij (zelfs met de zwervers excluded). Mode in de VS en in NL verschilt behoorlijk. In NL ben je hip als je er classy uitziet, met een overhemdje enzo, in VS ben je hip als je er sportief uitziet, met shirt (van een sportteam), eventueel pet en sneakers. Je ziet hier niemand met een dubbele overhemdkraag of een matje lopen, ook niet op universiteiten als Harvard. Misschien hebben we die misgelopen dat kan ook. We hebben er morgen wel een gezien, maar die had een redelijk normale polo aan en erg gestyleerd haar (haar naar een kant met een kuif naar de zijkant opgekamd), hij had geen matje.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.